Korean workshop cuisine || Warsztaty kuchni koreańskiej

Co tak zachwyca zwolenników egzotycznych smaków? Postanowiłam to sprawdzić na warsztatach kuchni koreańskiej w SPOT na Wildzie! 🙂

Warsztaty prowadził przesympatyczny Ho Min Lee, który świetnie mówi po polsku. Trzy grupy przygotowywały wspólnie koreańskie dania.

Kuchnia koreańska jest w dużej mierze oparta na warzywach, ryżu i mięsie, a jej charakterystyczną cechą jest duża pikantność potraw. Nie można obyć się bez kimchi – symbolu kuchni koreańskiej i najbardziej znanej w Korei potrawy (kiszonej kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku, rzepy, marchewki, imbiru i ostrej papryki gochugaru).

Wspólnie przygotowaliśmy następujące dania:

  • Kim chi jiggae (zupa z kim chi)
  • Miyeck guk (tradycyjna zupa urodzinowa z wakame)
  • Dakgangjeong (chrupiące pałki z kurczaka na ostro)
  • Bibimbap (ryż z warzywami, mięsem i jajkiem doprawiony pastą z papryczek chili)
  • Bulgogi (marynowana w sosie sojowym wołowina)
  • Japchae (makaron stir fry z warzywami)
  • Song pyeon (ryżowe ciasteczka)

Mojej grupie trafiły się bibimbap, japchae i miyeck guk 🙂

Warsztaty kuchni koreańskiej! 맛있게 드세요!

Wszystkie koreańskie produkty czekały na nas w SPOT.

***

Z dań mięsnych znanych fanom kuchni koreańskiej na uwagę zasługują bulgogi. Jest to cienko pokrojona wołowina, marynowana w sosie sojowym, przyrządzona na grillu bądź patelni i podawana najczęściej z ryżem.

Przepis na BULGOGI (marynowana w sosie sojowym wołowina)

  • 800g wołowiny (antrykot) lub wieprzowiny (karkówki)
  • sezam

Sos:

  • 120 ml sosu sojowego
  • 120g cukru
  • 4 cebule
  • 4 gruszki
  • 10 cząstek czosnku
  • pieprz

Sos: Pokrój cebule i gruszki na małe kawałki. Dodaj pozostałe składniki. Następnie wszystko wspólnie dobrze zblenduj.

Mięso pokruj w cienkie plastry i zamarynuj w sosie. Marynowanie powinno trwać co najmniej 12 godzin. Następnie podsmażamy mięso na patelni nie używając oleju.  Mięso można posypać sezamem.

Bombowy Bibimbap

***

Kolejną potrawą koreańską, która zdobyła sobie rzesze fanów na całym świecie to bibimbap. To talerz z ryżem, kilkoma rodzajami warzyw i mięsem podany z pikantną pastą gochujang na bazie fermentowanej soi.

Wszystkie składniki potrawy należy wymieszać, polać sosem i .. spałaszować! 😀 Bibimbap to danie, które najbardziej przypadło mi do gustu…

 

Przepis na DAKGANGJEONG (chrupiące pałki z kurczaka na ostro)

  • 1kg pałek z kurczaka
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • olej

Sos:

  • 200g ketchupu
  • 120ml sosu sojowego
  • 60g słodkiej papryki chili gochugaru
  • 120g gouchujang
  • 10 ząbjów czosnku
  • 2 cebule
  • garść orzeszków ziemnych
  • 180 ml wody

Pałki z kurczaka posól, popieprz i dobrze wymieszaj. Następnie obtocz w mące ziemniaczanej.

Sos: Drobno posiekaj cebulę, czosnek wyciśnij przez praskę. Wszystkie składniki poza orzeszkami wymieszaj w garnku. Gotuj początkowo na dużym ogniu kilka minut, dalej gotuj na średnim ogniu przez ok.7 minut. Do gotowego sosu dodaj orzeszki.

W rondlu rozgrzej olej. Smaż pałki niedużymi porcjami, aż nabiorą rumianego koloru. Po przygotowaniu w ten sposób wszystkich pałek, usmaż wszystkie partiami raz jeszcze, aż będą mieć brązowy kolor.

Usmażone pałki dobrze wymieszaj z sosem, tak, by orzeszki całkowicie oblepiły chrupiące mięso.

***

***

Kimchi w Korei jedzą wszyscy, jest obecna w każdym domu, świetnie smakuje jako przystawka lub dodatek do głównego dania. Na warsztatach przygotowaliśmy zupę z kimchi.

Przepis na KIMCHI JJIGEA (zupa z kim chi)

  • 800g kimchi
  • 6 x cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 120g wieprzowiny (karkówka)
  • 200 g tofu
  • 40 g czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki słodkiej papryki chili gochugaru
  • 2 łyżki ostrej papryki gochujang
  • 2l bulionu drobiowego

Usmaż wołowinę nas oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Następnie dodaj kimchi i dalej podsmażaj. Zalej bulionem, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, tofu pokrojone na 2-centymetrowe kawałki i wszystkie pozostałe składniki. Doprowadź zupę do wrzesnia i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

***

Przepis na MIYEOK GUK (tradycyjna zupa urodzinowa z wakame)

  • 40g krojonego wakame
  • 200g mielonej wołowiny
  • 8 cząstek czosnku
  • 2 pory bądź 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3l wody
  • sól, pieprz do smaku

Wakame zalej zimną wodą i odłóż aż zmięknie. Wołowinę usmaż na oleju sezamowym w garnku, w którym będzie gotowana zupa. Dodaj wakame, podsmaż. NAstępnie dodaj sos sojowy. Całość zalej wodą. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.


Było pysznie… te smaki i zapachy zostaną ze mną na długo!

Doskonałe doznania smakowe i zapachowe, które łączyły lekkość, pikantność i egzotyczność. Chętnie skuszę się na więcej.

Czy Wy też próbowaliście swoich sił na warsztatach kulinarnych? Podzielcie się wrażeniami!

Pozdrawiam,

A.

 

7 myśli nt. „Korean workshop cuisine || Warsztaty kuchni koreańskiej

  1. W warsztatach kulinarnych nigdy nie brałam udziału. Wielki plus za to, że w poście są przepisy na te wszystkie pyszności! Uwielbiam testować nowe smaki i dania koreańskie są u mnie oczywiście na liście do koniecznego spróbowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *